Op de gemeenteraad van dinsdag 15 december werd duidelijk dat CD&V verveeld zit met de onthullingen van Open Vld raadslid Rita Thijs in de zaak van de belasting voor ontspanningszones en groenvoorzieningen.

Raadslid Rita Thijs : 'Deze lasten, die opgelegd worden bij het verkrijgen van een bouwvergunning voor appartementen en verkavelingen, werden om onverklaarbare reden bij enkele dossiers niet toegepast of vergeten.

Zoals CD&V zelf aangeeft werden deze dossiers "vergeten in de kast". Uit het grondig onderzoek van Open Vld blijkt dat het minstens om 3 dossiers gaat met een financiële impact van €65.000 aan verloren inkomsten voor de gemeente.

De dossiers die door de deputatie werden behandeld zijn hier niet inbegrepen en staan los van deze 3 dossiers.

Essentieel in dit verhaal is de ongelijke behandeling van belastingplichtigen. "Iedereen gelijk voor de wet is ver zoek in Kasterlee" aldus Thijs. Bij zulke flagrante feiten dringt een verder onderzoek zich op. Het is onze morele plicht om deze feiten van onbehoorlijk bestuur te rapporteren aan de gouverneur.

CD&V probeert de feiten vrij lichtzinnig af te schuiven als "administratieve fouten".

Bovendien stelt de burgemeerster, Ward Kennes dat de verantwoordelijkheid ligt bij de toenmalig financieel beheerder (2008-2011). Nochtans is er ook een dossier getekend door het college van burgemeester en schepenen waar men de last "vergeet" op te leggen. De vraag hoe dit kon gebeuren, blijft ook onbeantwoord.

Als hoofd van de gemeente is het onbegrijpelijk dat de burgemeester de verantwoordelijkheid probeert af te schuiven.

Uit de bevraging tijdens de gemeenteraad bleek dat CD&V onvoldoende voorbereid was om de  vragen van Open Vld te beantwoorden. Ook de vraag of deze lasten alsnog kunnen geïnd worden, bleef onbeantwoord. Het meest recente dossier waar het college zelf de last vergat op te leggen zou definitief een verloren zaak zijn.

Buiten de vernoemde feiten werden tevens de volgende zaken vastgesteld:

- De schepen van ruimtelijk ordening, stelt dat de belasting geldt vanaf 10 appartementen. Ik  wees er op dat de diensten aangeven dat het geldt vanaf 11 appartementen. Verwarring en ongeloof toen Open Vld aangaf dat de reden ligt bij een fout in de teksten van de stedenbouwkundige verordening waar beide definities door elkaar gebruikt worden.

De bevoegde schepen gaf aan deze fout recht te zullen zetten. Ook deze fouten kunnen weer leiden tot heel wat problemen.

- Betalingen van deze lasten werden soms 5 jaar na de betaling geboekt, vandaar dat we ook een onderzoek vragen van de rekeningen.

- In 2013 heeft men facturen gemaakt voor onbetaalde dossiers, ook toen werden deze 2 dossiers niet uit de kast gehaald.

De gedrevenheid en inzet van ons raadslid werd niet alleen geprezen door de oppositie partijen ook CD&V was onder de indruk van het geleverde werk." Open Vld Kasterlee-Lichtaart-Tielen